Няма да има спад в цените на топлоенергията от октомври
Секция: ИКОНОМИКА
25 Септември 2017 17:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма да има спад в цените на топлоенергията от октомври

/КРОСС/ Няма да има понижение на цените на парното и тока до Нова година. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. КЕВР разгледа на открито заседание предложението на "Булгаргаз" да намали със 7,29 на сто цената на природния газ за четвърто тримесечие на 2017 г.

В същото време обаче влиза в сила нова тарифа за достъп и пренос, оповестена от "Булгарстрансгаз", което не позволява цените на топлото да бъдат намалени, обясни шефът на енергийния регулатор, предава Дарик.

"Ако от 1 октомври единствено имаше намаление на цената на природния газ, без никакво друго странично влияние, това щеше да случи. Но в същото време тази цена на газа, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в действие новият европейски входно-изходен тарифен модел.

Тарифите, които бяха вече оповестени миналата седмица от "Булгартрансгаз", предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, което води до увеличение на разходите на мрежови услуги с повече от 2.5 на сто. Това означава, че сумарното изменение на услугата е под 5 на сто", каза Иванов.

Тъй като промяната е под 5 процента, няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната енергия и на електроенергията от когенерациите, поясни Иванов.