НАСА ще тества суперкомпютър в космоса
Секция: Технологии
26 Септември 2017 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА ще тества суперкомпютър в космоса

/КРОСС/ Основният проблем за компютрите в открития Космос е непрекъснатият поток от лъчи, който сериозно пречи на работата на електрониката. Hewlett Packard Enterprise и НАСА искат да решат този проблем, като за целта ще тестват как суперкомпютър работи в условията на Международната космическа станция, съобщава technews.bg.

Ракетата-носител SpaceX ще достави на МКС машина с името Spaceborne, чрез която ще се проучват възможностите на софтуера и техниката в условия на работа със силни слънчева радиация и космическо излъчване в орбита около Земята. „Марс е следващият ни предел, затова се нуждаем от суперкомпютър, за да успеем да изпълним целта си.

Астронавтите, които ще отидат там, няма да имат достъп до високопроизводителни изчислителни машини като тези, с които разполагат в орбита около Земята, защото Червената планета се обикаля за около 26 светлинни минути", пояснява Марк Фернандес, технологичен директор в HPЕ.

Суперкомпютрите могат да се използват за задачи, в които се моделира поведението на космическия кораб или на станцията на Марс в случай на повреда в системата. Spaceborne обаче по нищо не прилича на огромните суперкомпютри на Земята, заемащи помещения с размерите на баскетболни игрища и създадени за комплекси задачи като симулиране на метеорологичните условия на планетата или последиците от стареенето на ядрените оръжия.

Но като цяло и при Spaceborne се използва същата технология, вкл. същите процесори на Intel и високоскоростна връзка с независимите изчислителни компютърни системи. В частност, суперкомпютърът поддържа 56Gbps оптична връзка с различните системи, която е достатъчно бърза и може да пренесе данни с обем три епизода от сериала „Игра на тронове" от една машина до друга за по-малко от секунда.

Условията за работа в Космоса са тежки, но все пак си имат и добрата страна. Една от тях е възможността да се изнесат системите за водно охлаждане в открито пространство, като по този начин отвеждането на топлината от компютрите няма да струва нищо. На Земята компании като Google, Facebook, Amazon и Microsoft харчат огромни суми за охлаждане на центровете си за данни, в които работят хиляди машини.

Основното предизвикателството пред Spaceborne е да работи нормално, без да се влияе от космическото лъчение. Магнитното поле на Земята пази повърхността на планетата ни от частици с електрически заряд като фотони и др., излъчвани от Слънцето и от тела в нашата Галактика, а дори и от такива в други галактики. Тези частици пренасят толкова много енергия, че могат да взривят електрониката, да нарушат паметта и да объркат изчисленията.

Някои компютри са конструирани за работа в открития Космос и разполагат със специални защитни екрани и друга вид защита, но не и Spaceborne. Вместо да се правят промени в хардуера, в компютъра са използвани софтуерни „слоеве" за откриване, корекция и защита, казва Фернандес. Резултатите от експеримента ще са от полза не само в Космоса, но и дори тук, на Земята, допълва той.