Дизайнерка създаде рокля с вградени сензори, улавящи емоции
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Септември 2017 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дизайнерка създаде рокля с вградени сензори, улавящи емоции

/КРОСС/ Холандската дизайнерка Анук Випрехт съчетава цифровите технологии с висшата мода, за да предизвика хората да не се опитват да крият емоциите си. Тя заедно с производителя на кристали „Сваровски" е създала рокля, в която са вградени сензори. Те примигват в синхрон със сърдечния ритъм на дамата, която я е облякла, предава Дарик.

Изглежда просто, дори малко поетично, да изложиш на показ вътрешната си енергия, но същевременно е и невероятно разголващо, смята Випрехт.

Представете си, че разговаряте с човек, с когото искате да сте нещо повече от приятели, или пък, че сте на интервю за работа: ако сте с „примигващото" кристалче, събеседникът ще види веднага колко учестено бие сърцето ви.

Не е изключено обаче да се окажете и в множество неловки ситуации, които са и неочаквано интригуващи.

Съчетанието на висша мода, дигитални технологии и човешко поведение очарова дизайнерката и я води към експерименти. Тя е измислила „роклята паяк" - дрехата е отпечатана на 3-D принтер и има яка, която е покрита с роботизирани "крачета като на паяк". Те се активират, когато някой се приближи твърде много до облечената с тази дреха жена.

Анук е оптимистка, че нейни модели ще дефилират един ден по подиумите на най-престижните модни прояви, но за момента се е съсредоточила върху това да преодолява границите. Затова иска да провокира и да продължава да експериментира.

„Щеше да е много отегчително, ако се ограничавахме само до това да направим дреха, която свети или променя цвета си", убедена е Випрехт.