Дончев: 3000 деца са върнати в клас
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2017 12:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончев: 3000 деца са върнати в клас

/КРОСС/ "Финансирането не винаги е достатъчно да покрие всичко нужди по проектите за младежите". Това стана ясно от коментара на вицепремиера Томислав Дончев по време на конференция за юношеството, предава news.bg.

"Не сме в етап да правим фини настройки", подчерта Дончев и добави, че все още има за решаване големи проблеми. Той акцентира върху необхванатите ученици в учебния процес. 3000 деца са върнати в клас. В същото време 200 000 са отпадналите. Всички институции са впрегнати, по думите му, в процеса на връщане на децата в училище.

"Маргинализацията е огромен проблем", обясни още вицепремиерът.

Комитетът за правата на детето отбелязва, че потенциалът на подрастващите в голяма степен може да бъде развит, защото държавите членки не признават или не инвестират в мерки, които са необходими, за да се ползват те от правата си.

В повечето страни нямало данни, разпределени по възраст, пол и увреждания, които да информират политиката, да идентифицират пропуските и да подкрепят осигуряването на необходимите ресурси за подрастващите, сочи информация комитета. Основните политики, предназначени за деца или младежи, често не успяват да отговорят на разнообразните потребности на подрастващите и са недостатъчни, за да гарантират реализация на техните права, обясняват от Комитета.

Цената на бездействието и неуспеха е висока: основите, положени в периода на израстване по отношение на емоционалната сигурност, здравето, сексуалността, образованието, уменията, издръжливостта и разбиране на правата, ще имат дълбоки последствия не само за индивидуалното оптимално развитие на подрастващите, но и за настоящото и бъдещото социално-икономическо развитие, стана ясно от конференцията.

Комитетът настоява да се засили потенциала на подрастващите, както и да се преодолеят предизвикателствата, пред които те са изправени в прехода от детството към зрелостта във все по-глобализиращия се и сложен свят.