Турски министър: Без нас Европа ще се провали в създаването на обща армия
Секция: СВЯТ
27 Септември 2017 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турски министър: Без нас Европа ще се провали в създаването на обща армия

/КРОСС/ Министърът по европейските въпроси на Турция Омер Челик заяви, че сигурността на европейския континент не може да бъде гарантирана без Турция и дългоочакваната европейска армия не може да бъде основана без участието на Турските въоръжени сили, пише турското издание Hurryiet, позовавайки се на думите на министъра, изказани по време на посещението му в Испания.

„Европейската армия не може да бъде организирана без Турция. Не казвам, че подкрепяме, или не подкрепяме идеята. Но сигурността на Европа не може да бъде гарантирана без Турция", подчерта той, цитиран от „Фокус".

Челик каза, че статичната Европа ще се провали в основаването на общоевропейска армия и затова трябва да се обърне към по-реформистка структура, взимайки Турция на своя страна, докато го прави.

„За съжаление, тези които говорят за Турция го правят без да погледнат картата. Турция има огромно стратегическо значение и е на нивото на европейските демокрации", заяви турският министър.
„Турция е европейска държава и европейска демокрация. Оставяйки Турция извън Европа, би означавало, че всъщност, ЕС се отстранява от геополитическите въпроси, и икономически, и дипломатически", добави той.

Освен това, Челик направи коментар и за ситуацията в Испания, след като автономната област Каталуня реши да проведе референдум за отцепване от Испания на 1 октомври.

„Подкрепяме единството, териториалния интегритет и конституционните граници на Испания. Не мислим, че подобен референдум ще е от полза за хората в този момент, когато е нужна повече интеграция", каза той.