Еврокомисията наложи глоба от 880 милиона евро на "Скания"
Секция: Автомобили
27 Септември 2017 20:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврокомисията наложи глоба от 880 милиона евро на "Скания"

/КРОСС/ Европейската комисия глоби шведския производител на камиони „Скания" с 880 млн. евро заради картелно споразумение, в което са участвали още пет големи компании от бранша, предава БТВ.

Другите пет - МАН, „Даймлер", „Волво", „Ивеко" и ДАФ, бяха глобени с общо 2,9 млрд. евро през 2016 г., но тогава „Скания" беше изключена от разследването, на което отказа да сътрудничи.

Според ЕК картелът е действал 14 години. Шестте компании произвеждат 90% от средноголемите и тежките камиони, продавани в Европа.

Две от компаниите - МАН и „Скания" са собственост на „Фолксваген груп", която беше разтърсена от друг огромен скандал преди години - свързан с фалшиви показания на дизеловите автомобили при проверка на емисиите изгорели газове. Т.нар. „Дизелгейт" костваше на „Фолксваген" милиарди долари и сериозен удар по реномето на марката.

От шестте компании, уличени в картел сега, само МАН се отървава без глоба, тъй като разследването започна по негов сигнал, а останалите компании получиха по 10% намаление на санкциите си, тъй като са сътрудничили на разследването.

Глобата на „Скания" е втората по големина, след тази на „Даймлер", който беше глобен с 1,01 млрд. евро.
„Скания" обаче отрича да е направила нещо нередно и тъй като не се съгласи да уреди случая като останалите, ще може да го обжалва в съда.