На 30 септември за последно, но безплатно, могат да бъдат разгледани гостуващите в Бургас музейни изложби
Секция: КУЛТУРА
29 Септември 2017 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 30 септември за последно, но безплатно, могат да бъдат разгледани гостуващите в Бургас музейни изложби

/КРОСС/ Регионален исторически музей - Бургас се включва и тази година в Европейските дни на наследството със собствена културна програма. Тя започна с научната конференция "Българските бежанци в Бургас и региона 1878 - 1945 г." и ще завърши на 30 септември (събота) с безплатен достъп до музейните експозиции.

Това е и последният ден, в който посетителите ще имат шанс да видят златните гостуващи изложби в Археологическия музей (Бургас, ул. Богориди 21) - "Най-старото злато в Европа - съкровищата на Варненския халколитен некропол" от РИМ - Варна, "Тракийското съкровище от Борово" от РИМ - Русе и "Съкровището от Надсентмиклош" от НИМ - София.

От 1 октомври експозициите на Бургаския музей ще преминат към зимното си работно време: вторник до събота от 9:00 до 17:00 часа, неделя и понеделник - почивни.

Идеята за "Европейски дни на наследството" възниква през 1985 г. по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа в Гранада, Испания. Тогавашният министър на културата на Франция Жак Ланг предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента.

Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на своите граждани за културното многообразие на Европа. С течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха и в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта на достигналите до нас културни ценности. В провеждането на Дните се включват активно участници от всички възрасти, като особено внимание се отделя на учениците и младежите. Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. Министерството на културата на Република България е координатор и основен организатор за страната.