Научна конференция, посветена на митрополит Панкратий, се проведе в Стара Загора
Секция: Православие
30 Септември 2017 20:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Научна конференция, посветена на митрополит Панкратий, се проведе в Стара Загора

/КРОСС/ В Стара Загора се проведе научна конференция, посветена на митрополит Панкратий и на 50-годишнината от избирането му за духовен архиерей на Старозагорската митрополия. Във форума участваха патриарх Неофит, митрополити и епископи от Българската православна църква. Свои спомени и доклади за личността на владиката представиха духовни лица, учени и общественици, съобщава БНР.

Конференцията откри патриарх Неофит. Образът, който БПЦ ще запази за своя събрат, обърна се към хората негово светейшество е образът, който ни е завещан от самия Бог Исус Христос, от този, който не дойде, за да Му служат, но да послужи.

Старозагорският митрополит Киприян, който е бил подстриган за монах от Панкратий и който организира тържествата в престолния град на митрополията, определи своя духовен учител като мъдър архипастир, любящ отец, изряден молитвеник, изкусен оратор, блестящ администратор, далновиден общественик, тънък дипломат, а Сливенският митрополит Йоаникий заяви специално за "Хоризонт", че помни Панкратий преди всичко като добър човек и служител на Бога, защото добротата, когато отсъства, тогава настъпва мрак в душите на хората.

Старозагорска митрополия издаде книга и представи филм за покойния владика. Довечера в залата на старозагорската опера ще има концерт в памет на старозагорския митрополит, а в неделя в храма "Въведение Богородично" Българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат тържество от духовници и миряни и ще бъде отслужена Божествена света литургия.