Младите със здравни проблеми заради вглъбяване в качеството на храните
Секция: Здраве
01 Октомври 2017 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите със здравни проблеми заради вглъбяване в качеството на храните

/КРОСС/ Заради вглъбяването в качеството на храните нараства броят на младите хора със сериозни здравни проблеми, каза специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова пред „Фокус".

„Напоследък се наблюдава тенденция средностатистическият, интелигентен и образован българин да се храни все по-здравословно и да подбира храните си по качество и според материалния си статус. Но заедно с това се наблюдават и залитания във всякакви посоки, в това число и подражание на различни кумири и модели от екрана и гладуващи и съзнателно подлагащи се на сериозни рестрикции. В тази посока има поява на нарастващ относителен дял на хранителните разстройства сред образованите млади лица, които заради вглъбяването в качеството на храните стигат до сериозни здравни проблеми", каза тя.

Проф. Байкова обясни, че другата група хора са в срещуположната крайност - онези, които са на прага на оцеляването и които по социални причини и недостиг на средства се хранят ограничено, купувайки т.нар. имитиращи продукти.

„Наблюдава се и една положителна статистика, свързана с овладяването на свръхтеглото и затлъстяването, което най-после бележи прогрес сред децата, юношите и младите хора. При последните изследвания в България се забелязва лек спад, но все пак на този етап той все още не е много значим", каза тя.