Експерт: Понижението от 7,29% в цената на природния газ няма да се усети от крайния потребител
Секция: ИКОНОМИКА
02 Октомври 2017 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Понижението от 7,29% в цената на природния газ няма да се усети от крайния потребител

/КРОСС/ Понижението от 7,29% в цената на природния газ няма да се усети от крайния потребител на топлинна енергия. Това каза за Радио „Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев за новините цени, които влязоха в сила от 1 октомври.

По думите му окончателните разчети показаха, че реално намалението на цената на парното трябва да бъде около 4%. Лошите прогнози не се сбъднаха, при индустриалните потребители измененията са в плюс, коментира той.

„Когато има такова ценово решение, което създава възможност за акумулиране на паричен поток, то в следващия регулаторен период, а то е в следващото тримесечие - знаете, че се унифицира подходът за ценообразуване на топлоенергията и на газовите доставки, защото те са взаимно свързани, тогава се извършва корекция в плюс или минус. Ако има акумулирани средства, те се отчитат в следващия период. Реално с това ценово решение няма да постъпят никакви промени по отношение на крайния потребител на топлинна енергия, а при тези на газ - има изменения, но не са съществени", обясни той.

Проф. Атанас Тасев коментира още, че новините правила за ценообразуване показват, че страната ни се съобразява с европейските регламенти и от статичност в енообразуването се преминава в динамичност. Експертът допълни, че новият отоплителен сезон стартира с някои нерешени проблема в енергийната система, сред които липсата на модернизация в „Топлофикация" - София", което би могло да даде отражение върху потребителите на дружеството.