Каталуния пред обща стачка във вторник
Секция: СВЯТ
02 Октомври 2017 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каталуния пред обща стачка във вторник

/КРОСС/ Повече от 40 синдикати и каталунски асоциации призоваха за организиране на обща стачка в целия испански регион след полицейското насилие по време на забранения референдум за независимост, информира The Local.
Те призовават стачката да се проведе във вторник.

В съобщение най-големите испански синдикати UGT и CCOO, както и на Каталунската национална асамблея, влиятелна гражданска организация в полза на независимост на областта, и други 41 организации, призовават да се спре работа заради "големите нарушения на правата и свободите".

"Призоваваме цялото общество, работодателските организации, бизнесмените, синдикатите, работниците, самонаетите работници, институциите и всички граждани на Каталуния да спрат "държавата" във вторник, 3 октомври", призовават организациите.

Пронезависимите каталунци често наричат североизточния регион "страната".

Протестите може да доведат до още по-сериозни сътресения на фона на призива на Алберто Ривера, член на испанския парламент и лидер на партийното движение „Граждани".
По-рано той поиска министър-председателят Мариано Рахой да инициира прилагането на член 155 от конституцията на страната. Това би дало право на Мадрид да прекрати автономните права на Каталония и да наложи пълен контрол над региона.

По думите на Ривера „член 155, както и всички други, имат за цел да защитят правата и свободите на всички испанци", като добави, че според него в Каталония са в ход
"недемократични решения, насочени срещу мнозинството от испанските граждани, които са суверен на страната".

Стана ясно, че Ривера също ще присъства на следобедната среща между премиера Рахой и лидера на опозицията Педро Санчес.