Борисов и Тудосе откриха новия граничен пункт между България и Румъния
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Октомври 2017 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов и Тудосе откриха новия граничен пункт между България и Румъния

/КРОСС/ Българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница, предава "Фокус". Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 г., когато правителството на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари. От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата, а откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 г.

„Надявам се, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно с румънския премиер. Днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави", обяви Бойко Борисов.
Според премиера с този нов обект се дава възможност за взаимно развитие на търговия и туризъм.

"Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница", каза още той.

„Днес цял ден двете правителства (румънското и българското) ще решаваме проблеми, които имаме, но изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява населението, бизнеса, туризма, толкова повече се опознаваме", каза Борисов.

Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България, която се администрира от Букурещ. От българска страна бе изграден 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и заради разликата в габаритите пътят стоя затворен дълго време. По времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков - през март 2017 г. беше договорено пунктът да работи от 8 до 20 часа, а през него да минават само автомобили с тегло до 3.5 тона, като тежкотоварният трафик остава забранен.

През юли премиерът Бойко Борисов обсъди откриването на пункта с с румънския си колега Михай Тудосе, а на правителственото заседание миналата седмица правителството одобри решение за откриването на пункта Кайнарджа - Липница и одобри меморандума за започване на преговорите за третия мост между България и Румъния. На пункта ще има едно КПП, което ще се обслужва заедно от български и румънски гранични полицаи и митничари.

Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства следва да бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане.По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.