Само елитът с достъп до бензин за колите си в КНДР
Секция: СВЯТ
04 Октомври 2017 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само елитът с достъп до бензин за колите си в КНДР

/КРОСС/ Само елитът и някои висши военнослужещи в Северна Корея имат достъп до бензин за автомобилите си, след като международните санкции започнаха да оказват влияние, пише японският вестник Asahi Shimbun,цитиран от news.bg.

Режимът в Пхенян е забранил продажбата на бензин в края на септември, според източник, запознат със ситуацията.

Решението на правителството цели страната да се подготви за новите икономически санкции на ООН, наложени заради ракетните и ядрени изпитания на КНДР.

Правителствата на Япония, САЩ и Южна Корея са използвали разузнавателни сателити, за да потвърдят дали и как забраната за износ на петрол за КНДР е влязла в сила.

Само няколкостотин висши представители на Корейската работническа партия, както и висши чиновници от правителството и армията, имат достъп до бензиностанциите, поясни източникът.

Всички тези лица имат номера на автомобилите, които започват с трите поредни числа "727", отнасящи се до 27 юли - важна дата в севернокорейската история, свърза със спирането на огъня по време на Корейската война през 1950-1953 г.

Само привилегированите имат подобни номера на автомобилите си.

Сред партийните лица само членовете на Централния комитет имат право на подобни номера. Към май 2016 г. в комитета има 235 членове, според местната агенция KCNA.

Не е ясно дали има промяна в продажбата на гориво за такситата и автобусите.

Санкциите ограничиха годишния внос на петролни продукти за КНДР до 2 милиона барела, което е равнозначно на около 270 000 тона суров петрол.

Правителството на КНДР е издало инструкции да се складират допълнителни 1 милион тона суров петрол.

Според правителството на Южна Корея КНДР на година се нуждае в порядъка на 700 000-900 000 тона. Също има резерви около 1 милион тона в случай на извънредно положение.