Доц. Иван Начев: ГЕРБ ерозира във властта
Секция: ПОЛИТИКА
04 Октомври 2017 19:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Иван Начев: ГЕРБ ерозира във властта

/КРОСС/ Партия ГЕРБ е ерозирала от гледна точка на властта, това обяви в интервю за предаването "Нещо повече" по „Хоризонт" доц. Иван Начев, ръководител на департамента за политически науки в Нов български университет.

Партията е толкова дълго във властта, че смята всичко за допустимо в нея: Например: да наложите един кандидат за кмет, след това да го изберете за кмет и накрая, не само да го изберете, но и да го заплашвате, че може да го махнете.

Доцент Начев допълни, че се получава така, че кандидатът за лидер на местното самоуправление е бил издигнат със съвсем друга цел, а именно - да изпълнява политически поръчки на тези, които са го издигнали.

Партията е корозирала. Толкова дългото стоене във властта очевидно е довело до проблеми в цялата партия. Тук не става въпрос само за "суджукгейт", за "кумгейт". Сигурно има и други, ако погледнем и министерства и т.н.

Оставката на Делян Добрев и нейното отхвърляне, според анализатора, показва, че се прави опит да се консолидира управляващото мнозинство и да се отвлече общественото внимание от важни въпроси като този за намеренията на управляващите да изтеглят нов заем, например, смята Начев.

Според политическият коментатор е необходимо въпросът за назначенията да бъде разглеждан от две гледни точки: от една страна, е професионалната администрация, която би следвало да не зависи от смените във властта; от друга страна са политическите назначения, които засягат политическите кабинети в министерствата.

Когато става въпрос за общини - т.е за места, където има постоянство на административната дейност, то назначенията на зам.-кметове, които са случайни или роднински или някакви други, наистина започват да будят съмнение, което по същество поставя въпроса за експертността. Тоест кое прави експертът експерт - дали това, че той не се харесва на една партия или на един депутат от тази партия, или защото той просто е експерт и познава добре проблематиката на тази община.

Ако в България се въведе система с 240 мажоритарни избирателни района, те ще бъдат приблизително колкото е броят на общините - над 260, а това означава, че всъщност при такава система „всъщност ние все едно ще избираме отново кметове", смята Начев.

Той определи като тенденция в българския политически живот феноменът, когато партия или коалиция вземе властта, да си назначава хора навсякъде, а там, където има по-дългосрочни мандати - те да са най-желани от всички, защото чрез тях се осигурява подкрепа в по-дългосрочен план.

Даже Изпълнителната комисия на ГЕРБ да извади едно, две, три имена, това няма да доведе до нищо, защото това очевидно е ситуацията, в която работят партиите, прогнозира в заключение политологът.