Такси полетя в Дубай (видео)
Секция: Автомобили
04 Октомври 2017 20:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Такси полетя в Дубай (видео)

/КРОСС/ В Дубай беше осъществен успешен петминутен полет с двуместен автономен Волокоптер, предназначен за такси. Електрическата машина полетя стабилно на височина 200 м, издигната от 18 перки.

Летящото такси е изключително тихо, поддържа скорост от 50 км/ч, но може да ускори и до 100. Корпусът му е с дължина 2 м, а диаметърът на рамката, включително с прикачените към нея перки, е 7 м.

Когато бъде пуснато официално в движение, електрическото въздушно такси няма да се нуждае от дистанционен контрол и ще може да лети до 30 минути с едно зареждане. В случай на авария са предвидени многобройни защитни механизми, включително допълнителни батерии, ротори и дори вградени парашути, съобщава БНТ.

Като всяка съвременна услуга и ползването на летящо такси ще върви в пакет с мобилно приложение. При направена поръчка, Волокоптерът ще пристига до съответната площадка за излитане и кацане. После машината ще се насочва към зададената дестинация по най-краткия възможен маршрут, носейки се над пътния трафик по улиците. Апаратът няма да преследва сляпо зададените GPS координати. Той ще реагира на неочаквани въздушни препятствия и промени изцяло в услуга на безопасността на пасажерите.

Първият успешен тест в Дубай предполага серия от опити и изграждане на надеждна система за въздушно електрическо придвижване. Германската компания се надява всичко да е готово за ползване до пет години.

Разработването на летящото такси започна преди четири години, но идеята всъщност датира от по-рано. Двама германци от Карлсруе започват да търсят начин да превърнат дрон в по-голям летателен апарат за превоз на хора. И го намират.

През 2016 г. създаденият от тях Волокоптер извърши успешен полет с човек в кабината. Последваха тестове на машина, способна да издига само с електрическа тяга по двама души. Последваха и заявки за серийно производство и пускане на електрическия хеликоптер в експлоатация като летящо такси.

video:https://www.youtube.com/watch?v=V08IQz7Rk3o