Война или мир между президент и премиер
Секция: ПОЛИТИКА
05 Октомври 2017 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Война или мир между президент и премиер

/КРОСС/ Партийни страсти и високо напрежение заради оставката на Делян Добрев. Вчера тя не беше приета от депутатите и гласове от опозицията веднага заговориха за разнобой в редиците на ГЕРБ, тъй като дни по-рано самият Добрев заяви, че е съгласувал решението си с премиера Борисов. Бламира ли парламентарната група на ГЕРБ лидера си Бойко Борисов? Или сме свидетели на словесна война като в предизборна обстановка? И още - война или мир между президент и премиер? След размяната на остри реплики, вчера първите мъже в държавата си протегнаха ръце - поне на думи.

„Доста амбициозно и енергично поведение от страна на президента. Очевидно му се влиза в близък бой. На няколко пъти всички си мислеха, че партия ГЕРБ го бие президента и най-доброто е той да не отговаря. Обаче той не просто реши да отговори, а и да ескалира конфликта и каза: „Аз пък ще се бия директно с Борисов. И очертаха нещо като втора камара в българския политически живот. Очевидно Румен Радев съзнава, че с Борисов в близко и не толкова далечно бъдеще, ще бъдат конкуренция и бърза да започне тази конкуренция сега", коментира в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" социологът Първан Симеонов.

По думите му е важно, че президентът и премиерът са на едно мнение относно геополитическото позициониране на страната. Предишната президент-премиерска двойка не беше така. Плевнелиев беше много атлантически настроен, а Борисов беше балансьор. Сега и Борисов, и Радев, че и военният министър Каракачанов са на един акъл, каза още социологът Първан Симеонов.