ДПС напуска Комисията по вероизповеданията и правата на човека в НС
Секция: ПОЛИТИКА
05 Октомври 2017 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДПС напуска Комисията по вероизповеданията и правата на човека в НС

/КРОСС/ Депутатите от ДПС подават оставки от Комисията по вероизповеданията и правата на човека. В декларация каза от трибуната на НС председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че действието им е в израз на политиката на партията и е в резултат на това, че „коалицията в парламента е базирана на национализма и ксенофобията".

„На 28 септември на нарочна пресконференция ПГ на ДПС поиска оставката на председателя на Комисията по правата на човека Красимир Велчев", каза Мустафа Карадайъ. Повод за исканата оставка беше законопроект за изменение в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Карадайъ поясни, че законопроектът, внесен от ДПС касае обезщетяване на пострадали от комунизма. „Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и хуманност към пострадалите, които отстоявайки правата си се противопоставиха на режима", коментира той.

По думите му изказванията на Велчев са били ксенофобски и са насаждали омраза - нещо, което според депутатите от ДПС, комисията не може да си позволи.

„Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности и европейската им риторика не е присвоена за целите на национализма. За нас това беше изключително важно ГЕРБ да се възползват от възможността си", коментира Карадайъ.

Според него стабилността в региона и в страната се поставят под въпрос. Карадайъ посочи, че ДПС отдавна настоява български етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна кауза. "Нека работим за това България да се превърне и утвърди като гарант на стабилността в региона", заяви председателят на ДПС.