Проф. Люк Соте: България е шампион по броя на научни институции на глава от населението
Секция: ИКОНОМИКА
05 Октомври 2017 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Люк Соте: България е шампион по броя на научни институции на глава от населението

/КРОСС/ В Европа неписаният стандарт е да има един университет на един милион жители, това означава, че в България трябва да има не повече от осем университета. Това каза проф. Люк Соте от Университета в Маастрихт, който е и съветник на Европейския комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш, предава Дарик.

Проф. Соте участва в конференцията "Подобряване на модела на финансиране на научните изследвания, основано на резултати" и представи препоръки от партньорско изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища в България.

"Добре да е имате четири университета за научно-изследователска дейност и четири университета, които да са повече предприемачески насочени, защото това става все по-популярно в Европа. Това може да се технически университети, които да отговарят на предприемаческата динамика", каза проф. Соте.

Вие сте световни шампиони в една област - по броя на научни институции на глава от населението, коментира проф. Люк Соте. Той посъветва "да се предизвика БАН да създаде Академичен университет за следдипломни степени - за магистратури и докторантури, а Селскостопанската академия и институти да създадат Селскостопански университет". Съветникът на еврокомисаря за изследвания обобщи, че "този нов пейзаж трябва да включва общо десет университета - осем, които да са от сегашните университети и два - от академичните институции".

Сега в България има 52 университета, 42 института към БАН, има и Селскостопанска академия.

В България публичното финансиране за научни изследвания е 0,23 процента от БВП и е най-ниското в ЕС, каза проф. Соте. По думите му, ако се комбинира фрагментацията с ниското финансиране, означава, че всяка от институциите у нас получава минимален процент средства за научна и развойна дейност. Затова трябва да се справите с фрагментацията - с разделението на университетите и научните институти, защото останалата част от света вече се глобализира и в научната област, заяви проф. Люк Соте.

Той посъветва да се следва естонския и датския пример - да се стреми страната ни към това университетите винаги да имат в мисията си и научно-изследователска дейност успоредно с образователната дейност. Например, в Хумболтовия университет образованието се захранва от научно-изследователска дейност. Научно-изследователската дейност и висшето образование вървят ръка за ръка, а ако се използва името "университет", той трябва да извършва и научно-изследователска дейност, коментира проф.Соте.