Във Франция може би осуетиха терористичен, откриха детонатор, свързан с 6 туби бензин, под камион
Секция: СВЯТ
05 Октомври 2017 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Във Франция може би осуетиха терористичен, откриха детонатор, свързан с 6 туби бензин, под камион

/КРОСС/ Шест туби с гориво, свързани със самоделен взривател, бяха открити тази сутрин под камион на френско-швейцарското предприятие за цимент „Лафарж" в парижкия XIX район, в близост до околовръстното шосе, съобщава „Франс прес", като се позовава на близки до разследването източници.

Това стана няколко дни след като в жилищна сграда в Париж бяха намерени газови бутилки, свързани с взривател, но според полицията двата инцидента не са свързани, предава БТВ.

Тубите и взривателят са били открити сутринта от работници, които поемали смяната си. Детонаторът, по данни на полицията, е бил съвсем елементарен.

При предишния инцидент, датиращ от нощта на петък срещу събота, бяха арестувани шестима души, от които двама са имали регистрации за радикализация.

Опитите за нападения с контейнери, пълни с гориво, зачестиха в Париж. През септември 2016 г. в автомобил близо до Нотр Дам бяха открити няколко пълни бутилки с газ (макар и без взривател). По случая беше задържана група жени, бойци на групировката „Ислямска държава".

Циментовата компания „Лафарж", която през 2015 г. се сля с „Холсим", е разследвана за финансиране на терористични действия в Сирия.

Според информация на в. „Монд" филиалът на френската компания там е влязъл в контакт с бунтовници от „Ислямска държава" през 2013 - 2014 г., за да гарантира функционирането на своя циментов завод в североизточната част на Сирия.

Този завод спря работа на 19 септември 2014 г.