Саудитска Арабия купува и ПВО система от Русия след рекордната оръжейна сделка със САЩ
Секция: СВЯТ
05 Октомври 2017 20:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Саудитска Арабия купува и ПВО система от Русия след рекордната оръжейна сделка със САЩ

/КРОСС/ Саудитска Арабия ще купи руска противовъздушна система С-400, съобщава телевизия "Ал Арабия", цитирана от „Ройтерс".

Двете държави са се договорили по време на визитата на саудитския крал Салман в Москва, която е първа на монарх от тази страна в Русия.

Базираната в Дубай телевизия отбелязва също, че Саудитска Арабия е подписала меморандум за разбирателство за подпомагане на монархията при усилията ѝ да развие собствена отбранителна индустрия.
С-400 (НАТО: SA-21 Growler) е модернизирана версия на С-300. Системата влезе на въоръжение през април 2007 година, първият комплекс С-400 беше разгърнат през август 2007 година. Комплексът е създаден от "Алмаз-Антей". Такива комплекси има разположени в района на Москва, Калининград и в Източния военен окръг. Зенитно-ракетният комплекс може да поразява до 36 самолета с обсег на действие 150 километра. Системата също може да поразява балистични ракети и всички модерни въздушно-космически цели на дистанция до 400 километра и на височина 27 км, уточнява news.bg.

Само преди няколко месеца по време на посещението на Доналд Тръмп в Рияд САЩ сключи най-голямата оръжейна сделка в историята си именно със Саудитска Арабия. Тя бе за доставка на оръжия за 110 милиарда долара.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че по време на срещата крал Салман и президентът Владимир Путин са се съгласили, че борбата с тероризма трябва да бъде приоритет в Сирия.
Русия и Саудитска Арабия са подписали 14 документа след разговорите между двамата лидери.