Лавров иска "по-балансирано" решение от САЩ за ядрената сделка с Иран
Секция: Русия
06 Октомври 2017 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров иска "по-балансирано" решение от САЩ за ядрената сделка с Иран

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че се надява американският президент Доналд Тръмп да вземе "балансирано" решение дали САЩ да останат ангажирани с международното споразумение за ограничаване ядрената програма на Иран, съобщава "Ройтерс".

"Много е важно споразумението да се запази в сегашната му форма и, разбира се, участието на САЩ ще бъде много важен фактор в това отношение", подчерта Лавров пред журналисти по време на посещението си в Казахстан.

Съгласно споразумението Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяната на по-голямата част от международните санкции, които осакатиха неговата икономика.

Тръмп се очаква скоро да обяви, че ще изтегли САЩ от споразумението, обяви високопоставен служител в Белия дом вчера, в стъпка, която потенциално може да доведе до разпадане на споразумението, сключено през 2015 г. между Иран и шестте световни сили (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия).

Тръмп, който нарече споразумението "срам" и "най-лошата сделка, договаряна някога", все още преценява дали то обслужва интересите на САЩ в областта на сигурността, като трябва да реши до 15 октомври дали Иран спазва условията по сделката.

Ако Тръмп откаже да потвърди, че Иран спазва условията, Конгресът на САЩ ще разполага с 60 дни да реши дали да възстановят санкциите, които бяха отменени съгласно споразумението.