Паргов: С политически боричкания няма да решим проблема с насилието в училищата
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2017 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паргов: С политически боричкания няма да решим проблема с насилието в училищата

/КРОСС/ "С политически боричкания няма да решим проблема с насилието в училищата". Това заяви заместник-председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС Калоян Паргов след конференцията на тема "Как да спрем насилието в училище - три стъпки за по-безопасна учебна среда".

"За голямо съжаление темата за насилието в училищата присъства все по-често в нашето всекидневие. И този факт показва, че проблемът е огромен, коментира лидерът на БСП - София. - Затова смятам, че в случая политическите боричкания и взаимни обвинения между леви и десни партии са крайно вредни. Единственият правилен подход за справяне с тази толкова тежка ситуация в българското общество е националният консенсус по темата. Ние, от БСП, неведнъж сме заявявали тази позиция. Направихме го и на кръглата маса по темата "Подменените ценности и образованието - агресията и езикът на омразата", която организирахме в началото на лятото. Време е всички заинтересовани страни по проблема с насилието в училищата и най-вече управляващите партии да спрат да спекулират с темата и да я използват за политически спекулации и вадене на политически дивиденти".

Председателят на групата на БСП Лява България в СОС заяви, че е нужен напълно нов подход за справяне с проблема с насилието в училищата. "Масовият спорт е едно от решенията, обясни Калоян Паргов. - Много отдавна с колегите от БСП говорим за това. Заниманията на децата със спорт парират агресията, която те трупат по различни причини. Столична община, както и Министерството на младежта и спорта чрез различните спортни федерации, носят отговорността да изградят система, чрез която да осигурят необходимите финансови средства, за да вкарат децата в спортните зали и на стадионите. За да бъдат здрави и да изразходват негативната си енергия чрез спорта. А не да се избиват помежду си в училище".

Калоян Паргов посочи и друг начин за справяне с агресията сред подрастващите. "Зелените училища, които се провеждат, трябва да бъдат трансформирани в познатите ни от близкото минало детски и училищни лагери, категоричен е той. - Базата за училищни лагери към Столична община обаче беше разпродадена и изоставена. А точно в подобна специално обособена среда протича успешният и качествен учебен и възпитателен процес. Зелените училища днес се провеждат в общодостъпни хотели, в които децата са настанени наравно с други посетители. В тези условия не може да бъде осигурен необходимият възпитателен и обучителен процес."