През следващото денонощие ни очакват валежи
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2017 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През следващото денонощие ни очакват валежи

/КРОСС/ През следващото денонощие времето в страната ще се определя от средиземноморски циклон. Над цялата страна ще бъде облачно и с повсеместни валежи, на места - интензивни и значителни по количество. Това съобщи Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

В Югоизточна България ще има и гръмотевично дейност. Ще духа умерен вятър от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8-10° на места в Западна България, до 16-18° в югоизточните райони. В планините ще вали сняг, а с понижението на температурите, привечер и през нощта срещу неделя, и в районите с надморска височина 600-700 метра, дъждът ще преминава в сняг.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 17°-19°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под около 1200 от дъжд, но привечер с понижаването на температурите границата на снеговалежи ще се понижи още. Ще духа силен до бурен вятър от изток-североизток и с него ще нахлува студен въздух. През по-голямата част от деня по високите и открити части вятърът ще е от юг-югоизток, но привечер и там ще се ориентира от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е по-ниско от средното за месеца.

В неделя от запад валежите ще спират, най-късно в североизточните райони. Ще се задържи предимно облачно. Вятърът ще е от северозапад, след обяд ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните в по-голямата част от страната - между 10° и 15°, в североизточните райони по-ниски. В началото на следващата седмица облачността ще е променлива, във вторник временно намаляваща и до предимно слънчево. Вятърът постепенно ще отслабне и ще стихне. Сутрин ще е студено, с минимални температури предимно между 3° и 8°, на отделни места в низините ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса.