Оранжев код в 18 области в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Октомври 2017 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжев код в 18 области в страната

/КРОСС/ За 18 области в страната е в сила оранжев код за обилни валежи, за останалата част от страната - кодът е жълт, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Оранжевият код е обявен за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. През денононощието ще бъде облачно със значителни валежи. Сумарни количества ще са между 35 и 60 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.

Жълтият код е в сила за областите Видин, София - град, София - област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. През денононощието ще бъде облачно със значителни валежи. Сумарни количества между 25 и 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.

Иначе днес времето ще се определя от средиземноморски циклон, който бавно ще преминава през Гърция и Егейско море. Ще бъде облачно, постепенно валежите ще обхванат цялата страна и след обяд ще са повсеместни, на места интензивни и значителни по количество. В Югоизточна България ще има и гръмотевична дейност.

С умерен и временно силен северозападен, а в източната половина от страната североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите бързо ще се понижават и към 15 часа ще са от 6-8° на места в западните райони, до 16-18° в югоизточните. Привечер и през нощта срещу неделя с понижението на температурите, в районите с надморска височина над 600 метра, дъждът ще преминава в сняг.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - ще продължи да се понижава.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места значителни. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 17°-19°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно, ветровито с валежи от дъжд, а над 1200 метра - от сняг, но привечер с понижаването на температурите границата на снеговалежите ще се снижи. Ще духа силен до бурен вятър от изток-североизток и с него ще нахлува студен въздух. През по-голямата част от деня по високите и открити части вятърът ще е от юг-югоизток, но привечер и там ще се ориентира от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.