Липсата на банков клон и пречиствателна станция спъват туризма в Ахтопол
Секция: Туризъм
07 Октомври 2017 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Липсата на банков клон и пречиствателна станция спъват туризма в Ахтопол

/КРОСС/ Липсата на банков клон и пречиствателна станция спъват интереса на туристите към Ахтопол. Кметът на града Станислав Димитров отчете в края на летния сезон причините за липсата на повече туристи. Според него, решаването на двата проблема е решаващо за икономическото развитие на района, предава БНТ.

За втора година без банкови услуги през зимния сезон остават повече от 1000 жители на Ахтопол, както и на съседните села Синеморец, Резово и Варварa. Голяма част от тях са пенсионери. Местните хора и бизнесът недоумяват как това е допуснато. За всяка финансова операция трябва да се ходи до Царево.

„Водят се преговори, но банковите институции нямат интерес да отварят клон в малко селище", обяснява кметът, Станислав Димитров.

На километър южно от Ахтопол във водите на залива Св. Яни се вижда другата болка на града - липсата на пречиствателна станция. А от там минава туристически маршрут. Районът е част от парк "Странджа" и зона от "Натура 2000".

„Миризмата е ужасна и когато през активният сезон градът е пълен с туристи, дебитът на тръбата е доста по-голям, освен миризмата, водата в морето също е оцветена в оранжево-жълти-кафяви нюанси", коментира Владимир Димитров - председател на сдружение "Зелена Странджа".

Бетоновия колектор е с дебит около 70 литра в секунда. Теченията разнасят отпадните води към река Велека и така е от близо 40 години. Екоинспекцията в Бургас постоянно налага санкции, но това с нищо не променя ситуацията. Проектът за воден цикъл на града е замразен.

„През 2016-а след запитване от община Царево стана ясно, че в Ахтопол няма как да бъде изградено пречиствателно съоръжение и изграден такъв воден цикъл", обяви кметът Димитров.
А обяснението е, че Ахтопол е с под 2000 жители население. При положение, че има изготвен проект за пречиствателно съоръжение, сега кметът на Ахтопол се надява държавата да подпомогне изграждането му. Надежда дава и обещанието на екоминистерството, което се ангажира да финансира проекти в малките общини по Черноморието.