Сняг затрупа пътищата, проходът Петрохан е затворен (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Октомври 2017 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сняг затрупа пътищата, проходът Петрохан е затворен (обновена)

/КРОСС/ Сняг натрупа по проходите и по основни пътни артерии в страната.

Най-тежка е ситуацията на прохода Петроха. Още преди обяд той бе затворен за тежкотоварни автомобили. Първоначално забраната бе в сила само за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Малко след 14 часа от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че проходът е напълно затворен. Причината тогава бе аварирал камион в началото на прохода от северната страна.

В крайна сметка проходът остана блокиран за всички автомобили, като привечер от АПИ излязоха с ново съобщение, а именно че е "ограничено е движението за всички видове моторни средства през прохода Петрохан, от село Гинци до село Бързия. В участъка са паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг. Целта на предприетото ограничение е опазване живота и здравето на пътуващите и безопасност на движението. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост".

Препоръчва се като обходен маршрут да се използва пътят през Искърското дефиле като обходен маршрут.

Сняг заваля и на магистрала "Люлин", като се наложи машини да обработват пътната настилка, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.

Следобяд за тежкотоварни автомобили беше затворен и Троянския проход.

От Агенция "Пътна инфраструктура" на два пъти днес призоваха гражданите да не тръгват с неподготвени автомобили и по-специално с летни гуми към проходите, а причинате е именно, че вали сняг.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.