Симеонов се изкара жертва на клеветническа кампания, заплаши със съд най-големите медии
Секция: ПОЛИТИКА
07 Октомври 2017 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеонов се изкара жертва на клеветническа кампания, заплаши със съд най-големите медии

/КРОСС/ Вицепремиерът Валери Симеонов се изкара жертва на клеветническа кампания срещу него от страна на най-големите медии в страната, а именно БТВ, „Нова" и националните БНТ и БНР.

Повод за позицията му е интерпретацията на думите му от сутрешния блок на „Нова телевизия" срещу Виктор Николаев.

"С конкурс ли сте назначен? Сложили са ви на временен договор и са ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре..."

"Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на „Нова телевизия"? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт", бяха думите на Валери Симеонов към водещия Виктор Николаев.

За мнозина те звучаха като скрита заплаха и размахване на пръст срещу водещия, задал въпроса. Според вицепремиера подобно твърдение е „грозна лъжа и сталинистко заклеймяване".

Според него в последвалите реакции той е оклеветен и по този повод излезе с официална декларация, която беше разпространена от пресслужбата на правителството, в която настоява за извинение до 24 часа от въпросните медии или в противен случай е готов да ги съди.

Ето какво гласи декларацията на Валери Симеонов:

Позиция на заместник министър-председателя
по икономическата и демографската политика Валери Симеонов

За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и „порции на властта" - каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност.

Повод за горното е участието ми в „Тази сутрин" на Нова телевизия вчера, което стана възможно след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.). Близо 4 часа след приключването на динамичния ми разговор с Виктор Николаев мои медийни недоброжелатели организираха клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил. Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване.

Това се случва за втори път. В началото на мандата ми, в. „Сега" ми приписа непроизнасяни от мен изречения, за което днес са дадени под съд. Клеветническата акция на в. „Сега", освен на мен, създаде проблеми и за държавата от дипломатическо естество. Тогава отново всички „прогресивни" клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция.

Сега случаят се повтаря. Заявявам категорично - на никого не се извинявам, не се и „оправдавам", както написа една синя малотиражка. Напротив, адвокатската ми кантора изисква записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които съм оклеветен с изрязани от контекста думи, в повечето случаи без да е отразено личното ми мнение - основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата. Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията. По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път.

И накрая, за информация на самонадеяните телевизионери - свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него.

Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии.

Давам срок за извинение 24 ч.