Започва процедурата по избор на наследник на Бокова в ЮНЕСКО
Секция: ПОЛИТИКА
09 Октомври 2017 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва процедурата по избор на наследник на Бокова в ЮНЕСКО

/КРОСС/ Изпълнителният съвет на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) започва в понеделник отсяването на кандидатите за поста генерален директор на организацията. Гласуването ще протече при закрити врата на заседанието в парижката централа, информира БГНЕС. Новият генерален директор ще смени на този пост изкаралата два мандата българка Ирина Бокова.

Този път за нейното място бяха издигнати девет кандидатури, но по-късно Гватемала и Ирак оттеглиха предложенията си. За да премине първият кръг, кандидатът трябва да си осигури подкрепата на най-малко 30 от 58 страни участнички в съвета. Остават кандидатите на Франция - Одри Азуле, която бе министър на културата на страната си до май, на Азербайджан, посланикът в Русия, композитор и учен Полад Бюлбюл.

Кандидати са още заместникът на Ирина Бокова - китайският дипломат Цян Тан, заместник-министърът на външните работи на Виетнам Фам Суан Шон.

Висшата длъжност привлича още правозащитничката и бивш министър за семейните дела в Египет Мушира Хатаб, катарецът Хамад бин Абдулазис ал Кавари, който е бивш министър на културата и историческото наследство на кралството и съветникът на министъра на културата на Ливан Вера Ел Хури Лакьой.