Червеният кръст драстично съкращава присъствието си в Афганистан
Секция: СВЯТ
09 Октомври 2017 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Червеният кръст драстично съкращава присъствието си в Афганистан

/КРОСС/ Международният комитет на Червения кръст драстично съкращава операциите си в Афганистан след поредната атака със загинали срещу тях, съобщава "Ройтерс".

Съобщението в понеделник подчертава влошаването на сигурността на групите за помощ в Афганистан, където МКЧК работи повече от 30 години и провежда своята четвърта по големина хуманитарна програма.

"Излагането на риск се превърна в най-голямото ни предизвикателство и загриженост", коментира Моника Занарели, ръководител на МКЧК в Афганистан, на пресконференция в афганистанската столица Кабул.

"Нямаме друг избор, освен драстично да намалим присъствието си в Афганистан", добавяйки, че решението ще засегне особено операциите на север, където съоръженията в Мазар-и-Шариф и Кундуз ще бъдат затворени или съкратени.

Макар да отбелязва, че МКЧК не "напуска" Афганистан, тя добавя, че е необходимо да се преразгледа присъствието на организацията, за да се предотвратят повече загуби.

През февруари шестима служители на МКЧК бяха убити при нападение на помощен конвой в далечния север, а миналия месец физиотерапевтка от испанския Червен кръст, работеща в северния град Мазар-и-Шариф, беше застреляна от един от пациентите си.

Освен това от организацията напомнят, че през последната година четирима служители са били отвлечени.