Турция започна военната операция в сирийската провинция Идлиб
Секция: СВЯТ
09 Октомври 2017 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция започна военната операция в сирийската провинция Идлиб

/КРОСС/ Два дни след като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че турската армия ще подпомогне бунтовниците от Свободната сирийска армия в новопредприетото настъпление срещу терористите, Турция обяви официално началото на операцията в сирийската провинция Идлиб, понастоящем контролирана от терористите от Фронт "Ал Нусра".

Турският Генерален щаб добави, че в ход са разузнавателни дейности, като се създават постове за прекратяване на огъня.

"Съгласно споразуменията, постигнати в Астана за създаването на зона за деескалация в Идлиб, турските въоръжени сили като една от страните гаранти (на прекратяването на огъня в Сирия) започнаха разузнавателна операция за създаване на постове за мониторинг на примирието на 8 октомври", това обявиха от Генералния щаб на турската армия.

Понастоящем Идлиб е контролиран най-вече от терористичната групировка "Тахрир ал Шам". Групировката не е част от споразумението за създаване на зона за деескалация в Идлиб, договорена по време на мирните преговори за Сирия в Астана.

Коментирайки операцията в Идлиб вчера, от своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че действията на Анкара в Идлиб са координирани с Русия. От руското военно министерство все още не са коментирали плановете на Турция за операцията в Идлиб, но руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че Русия е готова да подкрепи въоръжени групировки, които се бият срещу Фронт "Ал Нусра" в Идлиб.

Операцията в Идлиб е втората турска военна операция на сирийска територия. От август 2016 г. до март 2017 г. турската армия проведе операция "Ефратски щит", която целеше разчистването на сирийския пограничен град Джараблус и околния район от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").