Визовият скандал между Вашингтон и Анкара доведе до спад на турската лира
Секция: ИКОНОМИКА
09 Октомври 2017 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Визовият скандал между Вашингтон и Анкара доведе до спад на турската лира

/КРОСС/ Турската лира се оказа под силен натиск от продажби в началото на търговията в понеделник, след като в неделя САЩ и Турция обявиха, че престават да издават една на друга неимиграционни визи. Тази ескалация на съществуващите и към момента различия между съюзниците в НАТО би могло да засегне хиляди пътници, съобщава БНР.

Първата стъпка беше предприета от посолството на САЩ в Анкара, което обяви, че неотдавнашни събития принудиха правителството на Съединените щати да преосмисли ангажимента на Турция да гарантира сигурност на американския дипломатически персонал и на американската собственост. Обработването на неимигрантски визи ще бъде спряно, за да се сведе до минимум броя на посетители, докато приключи стартиралата проверка, посочи посолството.

Само няколко часа по-късно турското посолство във Вашингтон направи почти идентично изявление, че ще спре неимигрантските визови услуги на мисиите си в САЩ, докато бъде преоценена сигурността след "неотдавнашните събития". Посолството на властите в Анкара заяви, че спирането ще се прилага за визи, поискани в САЩ, както и за тези, които се търсят на турските граници.

Трябва да се има предвид, че през 2016-а година посолството на САЩ в Анкара и консулството в Истанбул издадоха 113 240 неимигрантски визи и 4 834 визи за имигранти.

Разразилият се визов скандал между САЩ и Турция доведе до драматична обезценка на турската лира в началото на днешната търговия с над 4% към 9-месечно дъно от около 3,82 лири за един щатски долар. Последва париране на част от първоначалните загуби, като при старта на европейската търговия доларът поскъпва с 2,53% към 3,7063 турски лири, но остава недалеч от сутрешния многомесечен връх и малко под рекордния връх от началото на годината около 3,9400 нивото (исторически връх от 11-и януари 2017 година).

В същото време еврото поскъпва с над 2% към 4,3312 турски лири, след като в началото на деня дори удари за кратко нов исторически връх около 4,4485 нивото.