Обвиниха в измама с евросубсидия сочения за бъдещ премиер на Чехия
Секция: СВЯТ
09 Октомври 2017 20:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обвиниха в измама с евросубсидия сочения за бъдещ премиер на Чехия

/КРОСС/ Андрей Бабиш, смятан за следващия премиер на Чехия след изборите този месец, обяви, че официално срещу него са повдигнати обвинения за измама по случай, свързан с евросубсидия за 2 милиона евро от преди десетилетие, информира Ройтерс.

Бабиш многократно отрича обвиненията, пояснявайки, че разследването е заговор на враговете му, които не искат да поеме властта в Чехия.

"Получих решение за начало на наказателно производство по псевдослучая...незабавно ще обжалвам това решение", каза Бабиш в съобщение.

Няма коментар от страна на прокуратурата и полицията.

Обвиненията бяха очаквани, след като през август прокуратурата поиска от парламента да снеме имунитета на милиардера, лидер на движението ANO, и на заместник-председателя на ANO Ярослав Фалтинек. На 6 септември парламентът гласува за отмяна на имунитета им.

Говорител на партията поясни, че Фалтинек, бивш шеф на компании на Бабиш, също е обвинен в измама.

Очаква се партията на милиардера да спечели изборите на 20-21 октомври, което отново ще му даде имунитет. Парламентът отново ще трябва да гласува за снемането, за да позволи на прокуратурата да продължи разследването.

Според социологическите проучвания ANO ще спечели най-много гласове, но не и за еднолично управление. Няколко партии обявиха, че няма да се присъединят към водено от Бабиш правителство заради разследването.

Случаят е свързан с обвинения, че Бабиш е скрил преди десетилетие, че притежава конферентния център Capi hnizdo, за да получи финансиране от ЕС, тъй като средствата са били предназначени за малък бизнес.

Той е нямало да получи парите, ако е съобщил истината, тъй като конгломератът му Agrofert е един от най-големите в Чехия. Бабиш твърди, че центърът е бил собственост на негови роднини, когато субсидията е получена.