Отровата по убития брат на Ким Чен-ун се използва като ОМУ
Секция: СВЯТ
10 Октомври 2017 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отровата по убития брат на Ким Чен-ун се използва като ОМУ

/КРОСС/ Концентрацията на нервно-паралитичното вещество VX (Ви Екс) по кожата на убития в Куала Лумпур севернокореец и брат на лидера на КНДР Ким Чен Нам е била 1,4 пъти по-голяма от смъртоносната доза, съобщи на съдебно заседание по делото за убийството му съдебният лекар Раджа Субраманиам, цитиран от Дарик.

Той посочи, че „веществото е открито на лицето на покойния, а концентрацията му е била около 0,2 милиграма на килограм тегло". „Извършените опити показват, че смъртоносната доза е 0,142 милиграма на килограм тегло. По медицински оценки, по кожата на Ким е имало доза, поне 1,4 пъти по-голяма от смъртоносната", цитира лекаря изданието „Стрейт таймс".

Миналата седмица по време на съдебно заседание беше огласено заключението на вещите лица, че севернокореецът е бил убит със забраненото от международни конвенции нервно-паралитично вещество VX. Свидетели на обвинението заявиха, че това вещество не се среща в природата и се използва само с една единствена цел - като оръжие за масово унищожение.

Експертизата потвърди, че по дрехите на двете подсъдими млади жени от Виетнам и Индонезия са открити следи от химически елементи, които се използват за получаването на VX. Ако вината им бъде доказана, може да получат смъртно наказание чрез обесване.

Ким Чен Нам е по-голям брат на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Той почина на 13 февруари на път за болницата след като се почувства зле на международното летище в малайзийската столица.

Полицията смята, че към убийството имат отношение още четирима души - севернокорейци, които са напуснали Куала Лумпур в деня на покушението и са в Пхенян. Те са обявени за международно издирване чрез Интерпол.