БСП внася законопроект срещу шуробаджанащината
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2017 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП внася законопроект срещу шуробаджанащината

/КРОСС/ БСП внася законопроект срещу шуробаджанащината в общините и в държавните предприятия. Това беше обявено на пресконференция на партията.

„Законопроектът има за цел да изведе държавните и общинските предприятия на европейско ниво", обяви зам.председателят на парламентарната група на партията Драгомир Стойнев, като обърна внимание, че общинските и държавните предприятия формират в България 10 % от БВП и 10 % от заетостта в страната.

„Става въпрос за предприятия, които да работят изцяло и единствено на пазарен принцип с едно професионално ръководство", поясни Стойнев.

„Винаги съм казвал, че силата на БСП е в нейната последователност. Радвам се, че на този законопроект отново му идва времето, защото той няма да бъде предложен за първи път. В предишния парламент си направихме труда с огромни усилия да предложим този законопроект на всички народни представители. Той има основна цел да регламентира управлението на държавни и общински предприятия с над 50 % държавно или общинско участие. За съжаление тогава този законопроект бе отхвърлен", коментира Стойнев.

Той посочи, че сега БСП отново го предлага и изрази надежда да бъде приет. По думите му по този начин ще бъде регламентиран изборът на управляващите органи на държавните и общински предприятия.

„За нас е изключително важно на тези постове да има знаещи, можещи, компетентни хора, които ги заемат единствено и само чрез конкурс и тези хора могат да бъдат сменени единствено и само, ако не изпълняват бизнес плана, който е залегнал при тяхното назначение", коментира Стойнев.

Във връзка с наложеното вето на Закона за отбраната и въоръжените сили от президента, Стойнев посочи, че право на президента е да върне именно този законопроект и припомни, че още по време на дебатите в пленарна зала от БСП са изразили своето мнение по него. Стойнев посочи, че не е учуден от ветото и допълни, че това е работа на държавния глава.