Акценти в пресата
Секция: Преглед на печата
11 Октомври 2017 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акценти в пресата

/КРОСС/ "Здравната система е критично близо до абсолютен хаос", коментира в заглавие вестник "Сега". Изданието обяснява, че функционирането на почти целия здравен сектор е застрашено, тъй като Върховният административен съд отмени наредба на здравното министерство, която указва за кое точно лечение плаща здравната каса. Решението е на първа инстанция и ако се потвърди при евентуално обжалване от втората и междувременно не се вземат спешни мерки, НЗОК може да спре да работи, защото няма законово основание да плаща на лекари и болници, допълва всекидневникът.

"Пазарът на труда пробит, въпреки ръста на заплатите" - пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Проучване на всекидневника показва, че въпреки ръста на средната заплата в немалко сектори няма кой да работи. Недостигът на кадри се очертава като пречка номер едно за инвестициите в страната. Недостиг на човешки ресурс има в промишлеността, туризма, медицината, образованието и строителството, допълва всекидневникът.

1300 лв. в хазната от всяка проверка, показват изчисления на "Монитор" на база данни на Националната агенция за приходите. През летните месеци данъчните инспектори са направили близо 40 000 проверки, което е вдигнало оборотите на търговците с 23%, уточнява "Монитор".

"Износът вече расте по-бавно, но вносът е рекордно висок", съобщава "Капитал дейли". Изданието посочва, че през август продажбите на стоки в чужбина се увеличават само със 7%, като спадът е основно при държавите извън ЕС. Затова пък скъпият петрол и съживеното потребление вдигат вноса до невиждано високи ръстове, допълва "Капитал дейли".

Фалшив профил мами десетки във Фейсбук с пирамида за самолетни билети, пише вестник "24 часа". Изданието обяснява, че Александър Николов, чието истинско име е Спас, е един от известните във Фейсбук. На снимките в профила му се вижда симпатичен млад мъж, който явно обикаля света. Твърди, че е работил в "Еърбъс", познава в детайли френската политика и даже я коментира в медиите. В началото предлага билети на малък брой хора, постепенно кръгът им се разширява. И хората наистина летят с тях. До това лято, когато внезапно дузина клиенти на Николов се оказват на летището с билет, който обаче никога не е плащан. Междувременно Николов успява да източва кредитните карти. Срещу него вече са подадени сигнали в ГДБОП, уточнява изданието.