БНТ2 започва излъчването на „Културни адреси: София, Европа”
Секция: КУЛТУРА
11 Октомври 2017 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ2 започва излъчването на „Културни адреси: София, Европа”

/КРОСС/ Първият филм от поредицата „Културни адреси: София, Европа", който е посветен на културно-информационен център на република Чехия, ще бъде излъчен на 14 октомври (събота) от 18:35 часа по БНТ2 и БНТ Свят.

Чешкият център в София е най-старият от 22-та културни центъра на централно-европейската държава зад граница и е сред чуждестранни културни организации у нас с най-дълга история. Създаден е през 1949 г., когато в рамките на междуправителствена спогодба във София и Прага са разкрити културни представителства. Вече на 67 години чешкият център е свързан с културата не само на София, но и на България.

През 70-те години на миналия век малката кинозала на центъра е едно от местата, които фокусират интереса на интелектуалци и свободомислещи граждани, а прожекциите на филмите от Новата вълна на чешкото кино са сред най-коментираните културни събития. Преди години обединените усилия на български интелектуалци и чешката общност спасяват центъра от закриване.

Културното средище сътрудничи с местни фестивали у нас, с редица държавни институции и културни организации, с училища и партньорски институции на другите европейски държави у нас. Интересен факт разкрива филмът на БНТ2, посветен на чешкия културен център: години след като историята на съвременна Европа разделя бившата чехословашка република на две самостоятелни държави, институтът в София продължава да работи с общите усилия на чехи и словаци у нас, които успяват достойно да съхранят културните традиции помежду си и съвместно да популяризират постиженията на своите народи.