Освещаването на храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ пряко по БНТ2
Секция: КУЛТУРА
12 Октомври 2017 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Освещаването на храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ пряко по БНТ2

/КРОСС/ На 15 октомври (неделя) от 8:30 часа БНТ2 ще излъчи пряко откриването на новоизградения храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен" в столичния квартал „Лозенец". Освещаването ще бъде извършено с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Строителството на ъгъла на булевардите „Джеймс Баучер" и „Черни връх" започва през 1998 година и една 20 години по-късно, със съдействието на Столична община, са издадени всички необходими документи за довършването на градежа. Църквата „Въздвижение на Светия Кръст Господен" е изградена почти отново с дългогодишните усилия на граждани, църковни и общински власти, а за довършването му основни ктитори стават семейство Арабаджиеви.

Новата църква е построена на едно от най-високите места в града, където през 1878 г. е издигнат каменен кръст в чест на Освобождението и в памет на загиналите воини. Кръстът над София е бил първият мемориален паметник в България. По-късно кръстният знак е свален, а местността е наречена „Кръста".

Кръстът от 1878 г., който през 2005 г. е обявен за паметник на културата, до днес е бил пазен ревностно от настоятелството на църквата „Преображение Господне". Неговата уникалност е в своеобразното единство между опълченските и оброчните гробищни кръстове. В двора на църквата „Въздвижение на Светия Кръст Господен" каменният оброчен кръст от преди 139 години ще бъде издигнат отново.