Телевизионният проект „Европа на скорост култура“- от днес по БНТ1
Секция: Теми и гости в ефира
12 Октомври 2017 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Телевизионният проект  „Европа на скорост култура“-  от днес по БНТ1

/КРОСС/„Денят започва с култура" представя в специален формат културните политики на страните-членки на ЕС

В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, от днес „Денят започва с култура" започна представянето на културните политики и културното наследство на всяка страна-членка на Европейския съюз. Зрителите ще имат уникалната възможност да се запознаят с различните законодателни практики, да получат информация за актуалните културни събития и да видят значими спектакли, изложби и артисти от европейския културен афиш. БНТ ще привлече и зрителите в най-новия си проект, които могат да споделят видеоматериали и снимки от културните събития, които се посетили, на Фейсбук страницата на предаването („Денят започва с култура - културен слот, БНТ1).

На фокус в първото издание на специалния модул „Европа на скорост култура" бе Великобритания. При старта на проекта, стратегиите и инициативите в областта на културата бяха дискутирани с посланика на Великобритания у нас Н.Пр. Ема Хопкинс, ръководителя на Представителството на ЕК в София Огнян Златев и програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова.  

„В момент, в който европейските политици разделят Европа на две скорости, ние искаме да покажем, че в Европа има една скорост, която обединява всички и това е културата. Инициативата на БНТ1 ще даде нужната информация на българските творци за законодателната основа и културни практики във всички 28 държави от ЕС. Това ще разкрие нов потенциал за тях при реализиране на съвместни проекти. Искаме зрителите да бъдат наши съавтори и да споделят впечатленията си от културните събития в Европа чрез снимки и видеа на нашата интерактивна платформа - така заедно ще очертаем културния афиш на Стария континент. Един от тях ще бъде отличен и ще получи за награда възможността да посети някое от значимите европейски събития" - обяви Севда Шишманова.

Посланикът на Великобритания в София - Н.Пр. Ема Хопкинс заяви, че е важно медиите да подкрепят културата. Тя отличи ролята на Би Би Си като обществена телевизия в Обединеното кралство, която поддържа културното многообразие чрез палитра от качествени продукции. „Финансирането на културата във Великобритания се осъществява както чрез държававни средства, така и с частни инвестииции, за които има данъчни облекчения. Приходите от творческата индустрия в държавната хазна на Великобритания е 7 млрд. паунда на година" - каза още Н.Пр. Ема Хопкинс.

„Чудесно е, че БНТ се е заела с това начинание. В контекста на предстоящото председателство, ние имаме шанса да представим българската култура както пред Европа, така и пред света. Така ще направим видим българския принос в европейската цивилизация. Чрез културата можем и да повишим националното си самочувствие" - допълни Огнян Златев.

Специалният формат на „Денят започва с култура" представи атрактивни събития от културния афиш на Великобритания, които българите също могат да посетят - бляскавият  спектакъл  „Приключенията на Алиса в страната на чудесата" на Кралската опера, представлението „Ничия земя" по Харолд Пинтър, което събира на една сцена двама от най-забележителните британски актьори - сър Иън Маккелън и сър Патрик Стюърт, както и изложбите „Душа на нацията" в галерията за модерно изкуство „Тейт" в Лондон и „Опера: страст, власт и политика" в новото авангардно пространство на галерия „Виктория и Албърт". Акцент бе поставен и върху работата на най-младия български културен институт в чужбина - този в Лондон, който бе открит през 2011 година.

Всеки четвъртък зрителите на БНТ1 ще се запознават с културните практики на страните от общото европейско семейство. Директорът на „Обсерватория по икономика и култура" Диана Андреева ще допълва информацията с конкретни данни и анализ за държавните приоритети и икономическият принос на културния сектор.

Следващата държава, която ще бъде представена с нейните постижения и инициативи, е Белгия.

Първото издание на специалния формат „Европа на скорост култура" може да видите тук:

https://www.bnt.bg/bg/a/evropa-na-skorost-kultura-12102017
Гледайте „Денят започва с култура" всеки делничен ден от 9:15 до 11:00 часа по БНТ1!