Предстоящи събития днес
Секция: Предстоящи събития
13 Октомври 2017 07:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития днес

/КРОСС/ ***
София.
От 09.00 часа ще започне редовното пленарно заседание на Народното събрание. -

***
София.
От 14.00 часа в кабинета си в парламента, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, Председателският съвет на парламента и председатели на комисии ще се срещнат с Генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Александър Италианер и с началника на кабинета на председателя на ЕК Мартин Селмайер. В 14.20 часа в зала „Запад" на Народното събрание гостите ще имат среща с членовете на Председателския съвет на парламента и с председатели на комисии.

***
София.
От 10:30 часа в зала „Запад" на Народното събрание Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще представи своя Междинен доклад за 2017 г.

***
София.
От 12.00 часа в Министерство на образованието и науката министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще подпише декларация, с която България се включва в сътрудничеството във високопроизводителните изчисления EuroHPC.

***
София.
От 18.30 часа в Интер Експо Център министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще открие официално Международния автомобилен салон София 2017.

***
София.
От 09.30 часа в зала „Сердика" на София Хотел Балкан ще бъде открит форумът „Националните приоритети в контекста на Българското председателство на ЕС".

***
София.
От 10.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще бъде открита първата конференция в Европа за филология и бизнес и за кариерно развитие в хуманитарните науки.

***
София.
От 10.00 часа в Дома на Европа в София (ул. „Г. С. Раковски" 124) ще се проведе Дискусия „Предизвикателствата пред ЕС в началото на новия европейски политически сезон: Поглед от София". Своето виждане по темата ще споделят членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Петър Курумбашев (С&Д), Светослав Малинов (ЕНП) и Илхан Кючюк (АЛДЕ) (очаква се потвърждение). За патрон на мероприятието е поканен президентът Румен Радев.

***
София.
От 10.00 часа 7 състав на СГС ще проведе съдебно заседание по делото срещу бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев и Алексей Алексеев, обвинени за сключване на неизгодна сделка.

***
София.
Българският еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за ресор „Цифрова икономика и цифрово общество", ще се включи в Седмицата на кодирането в българските библиотеки. Тя ще посети семинара „Забавно програмиране с роботи Финч" в Американския център на Столична библиотека, където участие ще вземат петокласници от 94 СУ „Димитър Страшимиров".

***
София.
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА Районна софийска организация при Съюза на слепите в България, Център за социална рехабилитация и интеграция за хора със зрителни увреждания в София и федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания" ще дадат пресконференция.

***
София.
SOFAIR ще бъде домакин на "Sofia Urban Challenge" - състезание за отворени иновации за чист въздух, в което взеха участие 15 компании от цяла Европа. На 13 октомври финалисите идват в София, за да представят пред жури своите идеи. Тази инициатива се организира от Клийнтех България и Клаймат КИК, с подкрепата на 'Зелена София'" към Столична Община.

***
София.
От 12.00 часа в Рапортна зала на хирургичен комплекс в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" ще бъдат изнесени данни за сиамските близнаци от Сливен. Данните са резултат от заседание на консилиум, сформиран по конкретния случай.

***
София.
От 12.30 часа, във фоайето на УМБАЛ „Св. Екатерина", ще се проведе ежегодното отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация „Частица от теб може да бъде за някого целият свят".

***
София.
От 17.00 ч председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще открие конгреса на Европейската либерална младеж (LYMEС), който ще се проведе в София в хотел Новотел София в периода 13-15 октомври. Официални гости на откриването на Конгреса ще бъдат председателя на АЛДЕ партията Ханс ван Бален, евродепутати, народни представители от ДПС и членове на ръководството на ДПС.

***
София.
От 18.00 часа в галерията на Института за съвременно изкуство ще бъде открита изложбата на Димитър Солаков „Сътворение и разрушение, или отговорността на бащинството".

***
София.
От 19.00 часа в Гьоте-институт ще се състои Поетична вечер с Мирела Иванова, Надежда Радулова и Емануил Видински в рамките на международната научна конференция „Фигури на транснационалното. РеВизии на немскоезичната литература".

***
София/ к. к. Боровец
В к.к. „Боровец" Асоциация на индустриалния капитал в България Ви кани да участвате в семинар, на който ще бъде представена позицията на АИКБ по важни за обществото теми.

***
Асеновград.
От 17.30 часа в Градска библиотека „Паисий Хилендарски" ще се състои премиера на книгата на Василка Дойчева „Гребнати спомени", представена от Елена Славкова.

***
Бургас/к. к. Слънчев бряг.
От 11.30 часа при 217-ти километър на път I-9 Слънчев бряг - Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов ще направят символична първа копка за реконструкцията на пътя.

***
Бургас.
От 13.00 часа министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети училище „Ал. Г. Коджакафалията", построено по програма „Региони в растеж".

***
Бургас.
От 14.00 часа министърът на регионалното развитие и благоустройството ще направи инспекция на строителството на новата детска градина със закрит басейн в комплекс „Меден рудник" (до плувния басейн, пред блок 122).

***
Бургас.
От 13.00 часа в Регионална библиотека "Пейо Яворов" ще бъде направена демонстрация с робота Финч.

***
Бургас.
От 19.00 часа в Държавна опера- Бургас ще бъде представен балетът 'Пепеляшка".

***
Бургас/Несебър.
От 10.00 часа в хотел "Сол Несебър Палас 5" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще участва в деветата Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие.

***
Бургас.
От 17.00 часа в зала 221 на Органичен Корпус в Университет „Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас ще бъде открито тридневно събитие за хора с интереси в областта на софтуерна разработка, дизайн, информационни технологии и иновативни продукти.

***
Варна.
От 12.30 часа на плажа пред р-т „Кристал" ще се проведе демонстрация на Доброволните екипи за реакция при бедствия, аварии и катастрофи при Българския Червен кръст.

***
Варна.
От 14.00 до 16.00 часа общинският съветник от ГЕРБ - Варна ще проведе срещи с граждани в централата на партията, намираща се на ул. „Георги Бенковски" 1.

***
Варна.
От 14.00 часа в ресторант „Маестро" ще се състои финална среща на проекта „Заедно можем повече" на фондация „Помни Могилино".

***
Велико Търново.
От 10.30 часа на ритуалния плац на НВУ „Васил Левски" ще се проеде Церемония по полагане на военна клетва, ден на отворените врати.

***
Велико Търново.
От 14.00 часа в читалнята на централната сграда на РНБ „П.Р.Славейков" ще бъде открита Международна научна конференция „Фолклор и образование-актуално състояние и перспективи. Конференцията се организира от Педагогически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

***
Велико Търново / с. Беляковец.
От 18.00 часа в салона на НЧ Просвета 1907" ще се проведе Юбилейно тържество, посветено на 110 години от основаването на читалището.

***
Враца.
От 10.00 часа в Конферентната зала на Община Враца, ще се проведе открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Обновяване и модернизиране на пешеходната зона в централната част на град Враца - зони 3, 4, 5 и 6 в участъка от ул. „Поп Сава Катрафилов" до ул. "Кръстьо Българията" и 12 улици в Централна градска част".

***
Добрич.
От 10.30 часа в бизнес-залата на Община Добрич ще бъде отбелязан Международният ден на белия бастун. Инициативата се организира от Община Добрич в партньорство със социалната услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция".

***
Добрич.
От 15.30 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе" ще се проведе кукления спектакъл „Хитър Петър".

***
Карлово.
Община Карлово кани гражданите на встъпителна пресконференция и официална церемония "Първа копка" на обект ДГ "СЛЪНЦЕ" от 10.00 часа в двора на градината и на официална церемония "Първа копка" на обект СУ "Васил Левски" от 11.30 часа в двора на училището.

***
Карлово.
От 18.00 часа в Камерната зала на читалището ще се състои среща-разговор с журналистката Анета Янакиева и представяне на сборника с народни песни за Апостола - „Небе се с ръка не хваща".

***
Кюстендил.
От 14.00 ч. в клуба на ВМРО - Кюстендил (ул. „Неофит Рилски" 24, зад Общината) народният представител от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Атанас Стоянов ще даде пресконференция. Темите са законодателните инициативи на Патриотите в 44-ото Народно събрание, местни проблеми, породени от битова престъпност, предстоящи европейски инициативи, свързани с начинанието „Доходен съюз".

***
Пазарджик.
В 13.00 часа, на пътя Пазарджик-село Капитан Димитриево (в района на Старото сметище), министър-председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, Изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Колева и кметът на Община Пазарджик Тодор Попов официално ще открият Регионалното депо за неопасни отпадъци от регион Пазарджик, Клетка 1 и съпътстваща инфраструктура.

***
Петрич.
От 15.30 часа в село Коларово ще бъде поставено началото на „Фестивал на кестена 2017 година".

***
Пловдив.
От 09.30 часа на лекоатлетически стадион „Пловдив" ще се проведе състезание в дисциплина „100-метрова пътека с препятствия". Проявата е част от 15-то състезание за купата на Българската федерация по пожароприложен спорт.

***
Пловдив.
От 10.00 часа в зала 1 на Окръжен съд ще се гледа делото срещу 17-годишния ученик, пребил учителя си в Селскостопанската гимназия в Садово.

***
Пловдив.
От 10.00 часа на Източната порта на Филипопол кметът Иван Тотев ще даде старт на археологическите проучвания на обекта.

***
Пловдив.
От 15.00 часа на Виенския павилион в Цар Симеоновата градина доброволци от БМЧК-Пловдив ще проведат информационно-развлекателна кампания по повод Европейската седмица на донорството.

***
Стара Загора.
От 9.00 часа в зала 33 на Регионален исторически музей ще се проведе Семинар (жива лаборатория) и откриване на щанд за "биоикономика" по проект BioSTEP.

***
Стара Загора.
От 14.00 часа в зала 33 на Регионалния исторически музей ще започне конференция Августиада 2017.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа на специална церемония в Държавната опера в града ще бъде избрана носителката на титлата Царица на Августиада.

***
Шумен.
От 09.30 часа идва извънредният и пълномощен посланик на Република Армения в България, Н. Пр. Армен Саргсян ще бъде приет от кмета Любомир Христов за първото му официално посещение в Шумен.