Шест общини в шуменско налагали нерегламентирани такси
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Октомври 2017 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шест общини в шуменско налагали нерегламентирани такси

/КРОСС/ Окръжната прокуратура в Шумен е внесла 7 протеста в Административния съд срещу разпоредби в общински наредби за реда за придобиване,управление и разпореждане с общинско имущество от началото на октомври до сега. Проверката за законосъобразност е била възложена от Върховната административна прокуратура.

Прокурорите от Окръжната прокуратура в Шумен са открили текстове в общинските наредби на общините Каспичан, Смядово, Никола Козлево, Велики Преслав, Шумен и Хитрино, които противоречат на Закона за общинската собственост и Закона за местните данъци и такси.

В тях било предвидено заплащане на режийни разноски от приобретателите при извършване на разпореждане с недвижими имоти. В Закона за местните данъци и такси основанието за заплащане на различни по вид такси е за извършена услуга от съответната община, каквато в случая няма. Така в наредбата е въведена незаконна такса.

В наредбите се регламентира лицата, придобили право на строеж върху общинска земя, да имат възможност да закупуват земята - частна общинска собственост, без търг или конкурс, а единствено по силата на заповед на кмета.
Такова изключение в Закона за общинската собственост не е предвидено и в този смисъл наредбите му противоречат.

Предстои насрочване на съдебните заседания по 7-те протеста в Административния съд в Шумен.