Жельо Бойчев: Правителството на Борисов се опитва да контролира и подчини местната власт
Секция: ПОЛИТИКА
13 Октомври 2017 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Бойчев: Правителството на Борисов се опитва да контролира и подчини местната власт

/КРОСС/ „Правителството на Борисов се опитва да контролира и подчини местната власт, само и единствено за политическите цели, които преследват". Това заяви зам.-председателят на „БСП за България" Жельо Бойчев. Той припомни, че БСП е внесла конституционна жалба за Закона за публичните финанси. „Това по никакъв начин не осмисли поведението на управляващото мнозинство, а напротив. Дават се правомощия на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните взаимоотношения на общините", посочи той.

Бойчев подчерта, че бюджетните отношения са от основен и съществен характер и затова са уредени в Конституцията. „Бюджетът на страната се приема от Народното събрание и няма как парламентът да делегира тези свои правомощия, дадени от Конституцията, и да ги прехвърли на МС. Нарушавайки основните принципи на правовата държава и на разделение на властите, управляващите постигат нещо друго - опитомяват българските общини", каза още зам.-председателят на левицата. Той обясни, че тези кметове и общински съвети от политическата сила, която формира мнозинството, ще бъдат стимулирани и на партиен признак ще получават субсидии, а за всички останали - няма да има.

„На това станахме свидетели и тази година - с постановление на МС се разпределят десетки милиони, без да е ясно на какво основание, какъв ще бъде ефектът и какви цели се постигат, давайки тези средства на определени общини", допълни Жельо Бойчев.