НАТО и ЕС тренират с Босна срещу терористи
Секция: СВЯТ
13 Октомври 2017 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО и ЕС тренират с Босна срещу терористи

/КРОСС/ Военен хеликоптер кацна, за да евакуира пострадали по време на полицейска акция срещу терористи, които са били заложници на летище в Сараево. Това е част от първите съвместни учения на мироопазващите сили на ЕС (EUFOR) в Босна с местната армия и полиция, съобщава Ройтерс.

При ученията, които са част от игрите "Бърз отговор 2017", се симулира също, че столицата Сараево е засегната от сериозно наводнение, при което мироопазващите сили помагат при евакуацията на населението. Тренират се и ситуации, при които има протести в страната, а също така и риск от терористични групировки, свързани с престъпни банди, които са трафиканти на оръжие и фалшиви документи.

"Това беше реалистично учение и възможност да се покаже, че имаме възможностите, силата и решимостта бързо и ефективно да отговорим на всякаква заплаха за сигурността", каза босненският министър на сигурността Драган Мектич.

Петдневните учения, в които участват 600 миротворци с 400 британски и натовски войници, също включват разузнавателни дейности и наблюдение на големи територии в Босна.

През 2015 г. Босна беше засегната от най-големите наводнения за последните 100 г., оставяйки хиляди хора без дом. Същата година двама войници и полицай бяха убити при отделни терористични атаки.

Мисията на ЕС в Босна е от края на 2004 г., заменяйки НАТО, за да поддържа сигурността след войната през 1992-1995 г. Мандатът на EUFOR многократно е удължаван.

Докато централното босненско правителство иска да се присъедини към НАТО, босненските сърби искат по-силни връзки с Русия.