Археолози започнаха нови проучвания на Източната порта на Филипопол
Секция: КУЛТУРА
13 Октомври 2017 19:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози започнаха нови проучвания на Източната порта на Филипопол

/КРОСС/ В Пловдив археолози започнаха нови проучвания на Източната порта на Филипопол, която се намира в подножието на Стария град. Основната част от разкопките са извършени още преди 40 години. Сега те се възстановяват от Община Пловдив, след като с решение на Министерския съвет ѝ беше предоставено правото да управлява комплекса за срок от 10 години, предава БНР.

Източната порта към Филипопол е била внушителна, с централен вход и два по-малки, разказва ръководителят на разкопките Мая Мартинова. Към нея води тази разкошна улица със запазена колонада в римо-коринтски стил, портици от двете страни и сгради-сектори от крепостните стени по-ранната построена при Марк Аврелий през 172 година и по-късната крепостна стена с две кули, която е от късната античност.

Сега имаме възможност за реставрация, експониране и управление на обекта, който да се впише по-добре в туристическите маршрути в Пловдив. Предвижда се до него да бъде изграден и нов информационен център, каза кметът Иван Тотев.

Той уточни, че след приключването на разкопките ще бъде изготвен проект, с който Общината ще кандидатства за финансиране по една от новите оперативни програми на Министeрството на регионалното развитие и благоустройството.