Либерия се избра футболист за президент
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2017 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Либерия се избра футболист за президент

/КРОСС/ Известният в близкото минало африкански футболист Джордж Уеа е на път да стане следващият президент на Либерия. Това сочат данните от Националната избирателна комисия, цитирани от АФП, според които при преброени бюлетини от 33% от избирателните райони в страната, Уеа получава впечатляващите 39,6%.

Той изпреварва с близо 8% главния си опонент - настоящият вицепрезидент на републиката Джоузеф Боакай.

Публикуваните в петък предварителни резултати показват още, че носителят на "Златната топка" за най-добър футболист на Европа през 1995 г. доминира в 12 от 15-те региона (графства) на Либерия, включително и в столицата Монровия.

Изборите за президент в африканската страна се проведоха във вторник, 10 октомври, като обработката на бюлетините все още тече. Ако никой от 20-те кандидати обаче не успее да спечели повече от 50% от гласовете, необходими за спечелване на първия кръг, ще се наложи провеждането на втори.

Уеа беше особено забележителен в кариерата си в периода 1985-2003 г. През този период той бе част от футболните отбори Монако, ПСЖ, Олимпик (Марсилия), Челси, Манчестър Сити и Милан.

През 1995 г. либериецът стана и единственият носител на "Златната топка", чийто национален отбор никога не е играл на световно първенство. През същата година той бе обявен и за най-добър футболист в света в класацията на ФИФА. От 2003 г. насам Джордж Уеа се отдава на политическа и хуманитарна дейност в родината си.