Освещават новия храм "Въздвижението на Светия кръст Господен" в столицата
Секция: Православие
15 Октомври 2017 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Освещават новия храм "Въздвижението на Светия кръст Господен" в столицата

/КРОСС/ Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години и ще участва в освещаването на нов храм в столицата, посветен на Светия и животворящ кръст Господен.

Патриарх Неофит ще оглави първата Света литургия, която ще бъде отслужена в новоизградения храм след неговото освещаване, информира бТВ.

В службата ще участват митрополити от Светия синод на БПЦ, епископи и свещеници.

След това, по традиция, ще бъде отслужен и молебен за предстоятеля на Българската патриаршия, за да се изпроси Божията благодатна помощ в нелекото му служение.

Храмът, който е посветен на "Въздвижението на Светия кръст Господен", се намира в столичния кв. "Лозенец", в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат кръст в памет на Освобождението на България.

Заради високото място, на което се е намирал кръстът и заради незастроената по онова време околност, паметникът се е виждал отдалече. След неколкократно местене, до преди дни, каменният кръст, обявен за паметник на културата, се е съхранявал в близкия храм "Преображение Господне". Сега той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. - до олтара на новопостроения храм.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите "Джеймс Баучер" и "Черни връх" е започнал през 1998 г. от т. нар. Алтернативен синод, но после е бил "замразен".

След трудности по узаконяването му, Софийската митрополия, със съдействието на Столичната община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се заради канонични и архитектурни неточности, и след довършителни работи и вътрешно оформление, днес храмът "Въздвижение на Светия кръст Господен" е готов за енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали.

Енорийски свещеници в новия храм ще са свещениците - Божидар Маринов и Константин Цанков, доскоро служили в храма при Софийската семинария, която е в столичния кв. "Лозенец".