За празника на тиквата в Севлиево направиха 288-метров тиквеник
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Октомври 2017 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За празника на тиквата в Севлиево направиха 288-метров тиквеник

/КРОСС/ За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат четиридневни есенни празници на тиквата. Те започнаха на 12 октомври и продължават до днес. Тазгодишното издание е под наслов „Фиеста по тиквено време", предава бТВ.

Програмата включва творчески ателиета за деца, изложби, спектакли, танцова фиеста с ритми от различни страни, арт-ателиета по фламенко, латинотанци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти и пр., шествия, концерти. Тази година за първи път има и благотворителна томбола, средствата от която ще бъдат дарени за закупуване на храна, дрехи и обувки на деца и младежи в неравностойно положение.

Днес празникът продължава с пъстро „Тиквено парти", очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 280-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвят всяка година.

Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим, каза Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното изкушение.

В приготвянето участват четири ресторанта, разпределени по задачи. За него са използвани 63 кг кори, 120 кг хубави тикви, 21 кг захар, 12 кг пудра захар, 16 кг орехи, 22 л олио, половин килограм канела и 0,2 кг ванилия. И много любов, сподели тя.

За хубав тиквеник тиквата трябва да е добре узряла и да е сладка. Може да е цигулка или бяла тиква. Недобре узрялата тиква може да се компенсира с повечко захар и канела, посъветва тя.

В Севлиево приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.