Българин стана математик № 1 в Бостънския университет
Секция: Наука
15 Октомври 2017 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин стана математик № 1 в Бостънския университет

/КРОСС/ Роденият в Царево Иван Ценов е обявен за „Математик № 1" в Бостънския университет в САЩ. Титлата си той получи след усилена едногодишна работа под ръководството на своите професори в престижното учебно заведение, информира BG-voice.com.

Младежът е възпитаник на Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков" в Бургас. Преди това е учил в Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров" и в Базовото училище „Михаил Лъкатник" в морския град. После се е дипломирал в Американския колеж в столицата. Веднага след това е приет в Бостънския университет, като е спечелил пълна стипендия. Сега му предстои да бъде във втори курс в специалността „Физика и математика". Изследователският университет в щата Масачузетс се слави със седем Нобелови лауреати, сред които Мартин Лутър Кинг и Ели Визел, 35 носители на наградата „Пулицър", девет носители на „Оскар", носители на наградите „Еми" и „Тони" сред своите преподаватели и възпитаници.

Иван Ценов е почитател на точните науки и музиката още от дете. След като се научава да свири на пиано, става и китарист. И споделя, че и днес обича да свири винаги когато има време и настроение за това.

Сега младият студент разказва за обучението си зад Океана с ентусиазъм и споделя, че е получил прекрасна възможност да развива потенциала си.

„Всичко е направено така, че да предразполага към развитие. Материалната база е отлична. Професорите ни са невероятно отзивчиви", коментира Иван Ценов. Но е категоричен, че в пътя пред него му предстои да положи още много усилия и ясно си дава сметка за това.

Мечтата на момчето е, след като завърши, да се занимава с научноизследователска работа. Със съжаление си дава сметка, че ще му бъде трудно да реализира плановете си, ако работи в България. Но се надява, че ще успее да организира времето си в бъдеще, така че да може да работи освен в чужбина, и по проекти, свързани в България.