Изключиха "Да убиеш присмехулник" от програмата в училища в САЩ
Секция: КУЛТУРА
15 Октомври 2017 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изключиха "Да убиеш присмехулник" от програмата в училища в САЩ

/КРОСС/ Романът "Да убиеш присмехулник" изключен от учебната програма в американски училища.

Световноизвестният роман на американската писателка Харпър Ли "Да убиеш присмехулник" е изключен от учебната програма за осми клас от средните училища в град Билокси (щата Мисисипи), заради присъствието на "наудобни" думи в произведението.

Както съобщи Fox News, решението е взето на заседание на борда на Асоциацията на учебните заведения на града на 12 октомври. "Ние получихме оплаквания за книгата. В съдържанието има нещо, което кара хората да се чувстват неудобно. Можем да преподаваме и с помощта на други произведения", казва вицепрезидентът на борда на директорите Кени Холоуей. Той поясни, че романът "Да убиеш присмехулник" все още е на разположение в училищните библиотеки. "Той остава в нашите библиотеки, но в осми клас ще се чете друга книга".

Според местния вестник "Сън Хералд", причината за изключването на книгата от учебната програма е това, че в него се среща думичката "негър", която се споменава 48 пъти. В съвременна Америка определянето на афроамериканците с това понятие е унизително.

Романът "Да убиеш присмехулник" е публикуван през 1960 г. Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-добрите произведения на XX век. Печели награда Пулицър в 1961 година, а в следващата година по книгата е направен едноименен филм.