Кредитен консултант: Сега е добър момент за покупко-продажба на жилище
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2017 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кредитен консултант: Сега е добър момент за покупко-продажба на жилище

/КРОСС/ Сега е добър момент за продажба на жилище, за покупка - цените достигнаха нивата преди кризата от 2008 г. Най-много се теглят кредити и се купуват жилища в четирите най-големи града в България, там и доходите са най-високи. Младите хора са най-активни на пазара на имотите, в София те се насочват към купуване на по-големи жилища - тристайни, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев в БНТ "Денят започва".

Той предупреди и за разходите при закупуване на жилище, разходите при сделката достигат до 8%. Ако апартаментът струва 100 000 лв., редно е да предвидим около 8 000 лв. за разходи - нотариални такси и др., както и първоначална вноска от спестени собствени средства от около 15-20 000 лв.

При избиране на финансова институция за кредитиране е добре да се направи проучване за условията, да се обсъдят внимателно и едва след това да се тегли кредит. В момента лихвите по ипотечните кредити де движат между 3.3 и 3.8%, последните няколко месеца виждаме задържане на лихвите, спряха да падат, съобщи Тихомир Тошев и прогнозира, че най-вероятно те ще останат на тези нива до края на годината и началото на следващата.

Очакванията на повечето анализатори са, че ще има движение леко нагоре.