"Истанбул червен" взе наградата за най-добра адаптация по книга
Секция: КУЛТУРА
16 Октомври 2017 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Истанбул червен" взе наградата за най-добра адаптация по книга

/КРОСС/На празнична церемония в Зала 1 на Националния дворец на културата бе връчена наградата CineLibri за "най-добър филм по книга". Отличието за най-изкусна адаптация отиде при режисьора Ферзан Йозпетек за филма „Истанбул червен", създаден по мотиви от собствения му едноименен роман, предава Дарик.

Отличието се присъди на лентата заради оригиналния режисьорски и кинематографичен подход към темата за пътуването към себе си и копнежа за промяна, пречупени през спомена за едно идилично минало. Филмът се явява своеобразно продължение на книгата, но остава верен на духа и атмосферата на текста.

Международното жури, в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков, избра филма сред 8 брилянтни екранизации от тази и миналата година.

Ферзан Йозптек е роден в Истанбул, но от 17-годишен живее и твори в Италия. В първата му книга „Истанбул червен" се крие много от неговата лична история, а на корицата и можем да видим снимка на майка му.

Във филмовата адаптация участват известните актьори от турски произход Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр. За създаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години. Самият Истанбул е одухотворен и присъства във филма с цялата си носталгична красота като илюстрация на настроението на героите.

Мотивацията за избора на журито може да бъде подкрепена и с фрагмент от книгата - „Истанбул червен" на Ферзан Йозпетек спечели награда CineLibri 2017, защото „когато разкажеш на някого живота си и той се превърне в история, мракът се превръща в светлина и светлината ти показва пътя."

Днес в България пристигна друг от специалните гости на CineLibri - израелският писател Давид Гросман. Настоящият носител на международната награда „Ман Букър" предстои да се срещне утре с президента на България Румен Радев. На 18-и октомври в литературен клуб „Перото" авторът ще присъства и на още една среща - с българските читатели, които ще могат в негово присъствие да научат повече за творчеството му.